Zasady optymalnego odżywiania zmieniają się na przestrzeni ostatnich lat – podstawa piramidy żywienia i aktywności z roku 2017 obejmuje w swojej podstawie ruch – czyli dostarczenie porcji wysiłku fizycznego każdego dnia, dopiero potem stawia nacisk na spożywanie różnorodnych produktów – owoców i warzyw, nisko przetworzonych produktów zbożowych, dobrej jakości nabiału – najlepiej fermentowanego, nasion roślin strączkowych, wysokiej jakości mięsa, a także orzechów, tłuszczu roślinnego i pestek. Wszystkie powyższe kategorie mają wspólny mianownik – to produkty naturalne, bez sztucznych dodatków wzmacniających smak i kolor – zdrowa żywność. Jakie jeszcze cechy powinny spełniać produkty, które lądują na naszych talerzach?
Produkty pełne witamin i minerałów
O zdrowej żywności mówimy wtedy, gdy dany produkt spełnia szereg określonych cech – zgodnie z definicją Agencji Żywności i Leków, jego spożywanie przynosi nam szereg wymiernych korzyści zdrowotnych. Jego regularna konsumpcja przyczynia się do zmniejszenia dolegliwości chorobowych lub zmniejsza ryzyko ich wystąpienia. To bogate źródło:
– witamin: rozpuszczalnych w wodzie (witamina C, B12) oraz tłuszczu (witamina A, D, E, K)
– minerałów: m.in. żelaza, wapnia, magnezu, cynku
– różnych frakcji błonnika
– antyoksydantów – takich jak luteina, astaksantyna, antocyjany
Żywność naturalna, ekologiczna – jak ją rozpoznać?
Sklepy w supermarketach uginają się od produktów oznaczonych jako “naturalne”, “organiczne”, “eko” – często są to jedynie chwytliwe hasła, nie mające odzwierciedlenia w rzeczywistości. Każdy produkt pochodzący z certyfikowanej, europejskiej ekologicznej plantacji ma swoje wyjątkowe oznaczenie – jest to zielony listek, umieszczony w widocznym miejscu. To gwarancja jakości – żywność została wytworzona w sposób zrównoważony, z poszanowaniem ziemi, bez chemicznych środków ochrony i modyfikacji genetycznej. O żywności naturalnej mówimy również wtedy, gdy jest wytwarzana lokalnie – na niedużą skalę, często poszczególne produkty są dostępne jedynie podczas sezonu.
Gdzie kupować?
Zdrowa żywność do kupienia jest dostępna zarówno w dyskontach, jak i w hipermarketach, na specjalnie wydzielonych półkach. Należy się jednak nastawić na wnikliwą analizę każdego produktu, który ma trafić do naszego koszyka: warto zwrócić uwagę na jego skład, termin przydatności do spożycia i miejsce wytworzenia. Warto poszukać również ryneczków, na których rozstawiają się rolnicy z pobliskich wsi – dzięki temu wspieramy polską gospodarkę, a owoce i warzywa nie tracą swoich cennych pierwiastków w transporcie z drugiego końca świata. W niewielkich sklepach oferujących ekologiczną żywność odnajdziemy szereg wspaniałych, niskoprzetworzonych produktów, pochodzących z regionalnych gospodarstw – smaczne pieczywo, dostarczane przez rodzinne piekarnie, kiełbasy i wyroby mięsne, naturalne zakwasy. Czasem można w nich spotkać gospodarza, który uściśnie rękę i opowie ciekawostki o swoich jabłkach, które właśnie trafiają w dostawie na półkę…